Mijn Account

BASKETBALL JAARBOEK SEIZOEN 2022-2023 – NEDERLANDSE EDITIE DIGITALE VERSIE

 7,95

Opgelet dit is een digitale versie.

De geschiedenis van seizoen 2022-2023.

 

Toen nu ruim twee seizoenen geleden de BNXT League het levenslicht zag, waren er twee kampen. Heel veel basketballiefhebbers hadden zoiets van ‘hè, hè, eindelijk’. Zeker in Nederland werd het hoog tijd dat er iets meer gebeurde dan de eeuwige strijd tussen vier ploegen, die je tevoren al kon aanwijzen. Bij onze zuiderburen vroegen velen zich af wat ze met die Nederlandse ploegen moesten. Hun competitie was toch veel sterker?

Op zich hadden ze natuurlijk een punt. Basket- bal is in België veel dieper geworteld en krijgt in de media ook veel meer aandacht dan in Nederland. De praktijk heeft echter uitgewe- zen dat de top van het Nederlandse basketbal zich uitstekend kan meten met die in België.

Sterker nog: de eerste finale om de hoofdprijs van de BNXT werd een Nederlands onderons- je tussen Zorg en Zekerheid Leiden en Donar Groningen en in 2022-2023 kreeg de BNXT zijn gedroomde finale tussen de kampioenen van beide landen en ging de hoofdprijs wéér naar ZZ Leiden.

Wat het hele verhaal van de BNXT League betreft gaat het echter in België een tikkel- tje beter dan bij ons. Daar werd het aantal ploegen uitgebreid tot elf door de komst van

Kortrijk, terwijl in Nederland Apollo Amsterdam wegviel, nadat al eerder met The Hague Royals het geval was. Het evenwicht is dus verstoord en er zal iets bedacht moeten worden voor het vierde seizoen als we dat in de toekomst willen herstellen. Misschien is een gecombineerde competitie vanaf het begin de oplossing.

Afwachten maar…

Waarmee we in Nederland wél een voorsprong hebben is de traditie van basketbalmagazines en niet in de plaatste plaats Basketball Jaar- boeken, waarvan de meest recente uitgave nu voor u ligt. Wij denken dat het weer een mooie herinnering is aan een bijzonder seizoen.

Want bijzonder was 2022-2023 absoluut. Begin maar bij het begin, de Nederlandse Domestic League. Heroes Den Bosch wint daarin alle wedstrijden. Wie moet Heroes nog afstoppen? Nou, Heroes zelf…, want de Brabantse ploeg stort ineen en komt niet meer uit het dal.

Of neem Donar Groningen. Hopeloos begin, maar een geweldig herstel. Mede omdat de ene speler na de andere werd vervangen. Met gebruikmaking van malafide boekhoudprak- tijken, zou later blijken. Ook dat verhaal staat in dit boek. En wat te denken van Zorg en Zekerheid Leiden dat na de beker ook de titel veroverde op een nog nooit vertoonde wijze om daarna ook nog eens Filou Oostende op de pijnbank te leggen.

Een seizoen om nooit te vergeten en dat mooie en minder mooie herinneringen zal opleveren, wanneer u dit boek over een jaar of tien weer eens uit de kast trekt. Het is onze

intentie dat u dat dan doet uit een mooie rijtje boeken met stuk voor stuk uitgaven over mooie seizoenen in het Nederlandse basket-bal.