Mijn Account

BASKETBALL JAARBOEK SEIZOEN 2021-2022 – NEDERLANDSE EDITIE PRINT

Oorspronkelijke prijs was: € 24,95.Huidige prijs is: € 17,95.

De herstart van een traditie

Het Basketbal Jaarboek. Het is oktober 1974 als Mart Smeets het allereerste in Nederland presenteert. De basketballiefhebber pur sang introduceert daarmee iets dat in de Verenigde Staten en in andere topsportlanden een begrip is. Dat wordt het ook in Nederland. Jaar-in-jaar-uit kijkt het basketbalwereldje reikhalzend uit naar het einde van het jaar als de nieuwe editie te koop is.

Mart houdt het vele jaren vol. Tot en met het seizoen 1990-1991 ontstaat een fraai rijtje, een parel op de boekenplank van de echte liefhebber van onze mooie sport. Van de eerste tot de laatste uitgave een heerlijke Trip Down Memory Lane. De cover van de uitgave over het seizoen 1973-1974 toont een ring, een netje, twee onderarmen en een bal. Het voorwoord is van wijlen Jan Janbroers, die zegt ‘blij te zijn met dit boek als dit een bewijs is van de opkomst en vitaliteit van basketbal in Nederland’ en afsluit met ‘Dat dit Jaarboek een succes worde!’

Dat wordt het dus, maar aan alles komt een eind. Er zijn (bij anderen dan Mart Smeets) in de jaren na het laatste boek in het najaar van 1991 wel plannen, maar tot uitvoer komen ze niet. Pas in 2008-2009 waagt de uitgever van dit boek de sprong met een Basketbal Jaarboek op bescheiden formaat. Daarvan verschijnen er nog een paar, maar de kosten overtreffen de baten en de clubs zijn niet allemaal even actief om dit boek ‘in de markt’ te zetten.

De nauwelijks te beteugelen drang, noem het gekte, laat ons dromen van een herstart. Van weer iets moois in de traditie van toen. Met uitgediepte overzichten, verhalen en fraaie foto’s nemen erkende basketbaljournalisten en -fotografen u mee langs de velden in het eerste seizoen van de BNXT League in wat Basketbal Jaarboek 2.0 genoemd zou kunnen worden.

Wat ons betreft is dit het eerste in een nieuwe lange reeks, zodat u – net als wij nu – straks materiaal in handen heeft voor uw eigen Trip Down Memory Lane.

9 op voorraad

Aanbieding!