Mijn Account

Roeland Schaftenaar speelt voor het eerst in eigen land.

Tekst: Joris Zandbergen | Foto : Peter van der Velde

Dat ZZ Leiden vlak voor het begin van het nieuwe seizoen het contract met Szymon Wojcik ontbond en Roeland Schaftenaar vliegensvlug vastlegde, betekende niet alleen dat een grote forward ging en een center kwam. Het zorgde er ook voor dat de kampioen van de BNXT League iemand binnenhaalde met een karrenvracht aan ervaring

In de relatief jonge en onervaren Leidse ploeg was de lange Utrechter dan ook zeer welkom. Temeer naar later bleek dat hij eigenlijk de enige was die met iets van regelmaat kon scoren vanuit de low post; Schaftenaar zoekt dan met zijn rug contact met zijn verdediger, dribbelt een of twee keer en draait dan naar zijn rechterhand voor een hoekje – zo komt een groot deel van zijn scores tot stand.

En wat een ervaring brengt hij mee. De 34-jarige, 2.11 meter lange Schaftenaar speelde de afgelopen twaalf jaar in twee absolute toplanden als het gaat om basketbal: Spanje en Griekenland. Ook kwam hij 90 keer uit voor de Nederlandse nationale ploeg, voor het laatst op EuroBasket 2022.

Dit is de begintekst van het artikel gepubliceerd in Rebound Magazine nummer 9.