Mijn Account

Theo John van Marquette via Duke naar Donar

Liefde voor verdedigen

Tekst: Adriaan van den Brink | Foto: Peter van der Velde

Een van de meest interessante aanwinsten van Donar dit seizoen is de 25-jarige Theo John. Theo is een opvallende verschijning met zijn lichtvoetige maar zeer gespierde voorkomen. Ook zijn voorliefde voor het blockshot is een frappant aspect in zijn spel.

Hoewel hij zichzelf omschrijft als power forward, zet coach Andrej Štimac hem vaak in als startende center met Dakota Quinn als back-up of soms als power forward naast Quinn. Die situatie zal mogelijk veranderen wanneer Jordy Kuiper helemaal hersteld en inzetbaar is. Dat Donar garen spint bij zijn aanwezigheid op het veld is in elk geval duidelijk. Hij krijgt veel speeltijd, scoort daarin negen punten gemiddeld, is toprebounder van het team met gemiddeld ruim zeven stuks, en is – niet verwonderlijk – de koploper in blockshots van de BNXT League.

Blijkbaar staan we in Nederland niet alleen in onze waarneming van de bijzondere kwaliteiten van Theo John, want ook al in zijn collegeperiode trok hij veel meer aandacht dan dat je op grond van zijn statistieken zou verwachten. Er waren zelfs volgers die hem NBA-potentie toedachten, hoewel de site nbascoutinglive.com hem beoordeelde met Likely Undrafted. Er staat echter wel bij: “his ability to make team plays could enable him to compete for a roster spot in the NBA someday”. Voorlopig hebben ze gelijk, want Theo werd niet verkozen. In plaats daarvan opteerde hij voor de Europese markt en werd gecontracteerd door Karhu Kauhajoki in Finland, waar hij na slechts één duel in de Champions League geblesseerd raakte. Na zijn herstel en met wederzijdse instemming meldde hij zich in Washington DC bij de Capital City Go-Go in de G-League alvorens deze zomer te worden opgepikt door Donar.

Dit zijn de eerste alinea’s van dit artikel. Wil je meer lezen neem dan een abonnement.