Mijn Account

Serge Crevecoeur: Monsieur Brussels!

Nu voor goed terug bij de club van zijn hart?

Tekst en foto: Denis Esser

Met zijn altijd perfect gesneden pak, zijn uitstraling van een dynamische jonge directeur of een ideale schoonzoon, jouw keuze, wekt Serge Crevecoeur soms onbegrip of zelfs jaloezie op aan de rand van het veld. Wellicht omdat deze briljante intellectueel met een assertieve persoonlijkheid veel meer is dan een simpele sportcoach. In Brussel was en is hij zojuist weer de eenmansband geworden die de club draagt. Het verhaal van een waar icoon in Neder-over-Heembeek.

De afgelopen vijftien jaar is de geschiedenis van Brussels Basket nauw verbonden geweest met die van Serge Crevecoeur, soms zelfs verwarrend. Toch was er een verleden, hetzij voor de club die toen Excelsior Brussels heette, hetzij voor de man die, voordat hij het kostuum van de coach aantrok, ook speler was en, minder bekend, een grote speler in de internationale financiële wereld. Dit is een ongewone reis, die gepaard gaat met grote verantwoordelijkheden, die hem helpen bij het besturen van Brussel. Want de dagen van Serge Crevecoeur beperken zich niet tot de Neder-vloer voor de trainingen van zijn troepen, verre van dat. Maar eerst en vooral: wie is Serge Crevecoeur?

GEMENGD KOPPEL
De Brusselaar, geboren op 1 oktober 1971 in Elsene, is getrouwd met de charmante Iris en vader van twee jonge kinderen (Giulia is 13 jaar en Noah 10). “Wij zijn echte Belgen, een gemengd koppel tussen Nederlandstalig en Franstalig, woonachtig in Sint-Pieters-Woluwe. De kinderen gaan in het Nederlands naar school en wij spreken thuis Frans, behalve als mijn vrouw boos is. Dus schreeuwt ze tegen mij in het Vlaams!” lacht Serge Crevecoeur.

Basketbal, Serge Crevecoeur is erin geboren, zou je kunnen zeggen, aangezien zijn vader Guy zelf een legende is van het Belgische basketbal. Als coach (met name van het nationale team) maar ook als verantwoordelijke voor de universitaire sport aan de ULB (Vrije Universiteit Brussel) waar hij in de jaren tachtig de beroemde Basketball Marathon creëerde: 24 uur aaneengesloten wedstrijden en demonstraties, waaronder de eerste dunk-competitie ooit georganiseerd in België.

Voor de rest van dit artikel verwijzen wij je naar het magazine.