Mijn Account

Nathan Kuta, Belgische Nederlander bij Spirou Charleroi.

‘Ik wil de beste versie van mezelf worden’

Tekst en foto: Denis Esser

Nathan Kuta is de perfecte samenvatting van de BNXT League! Hij is Nederlands van paspoort (bijna 24 jaar geleden geboren in Eindhoven), hij speelde altijd in België, waar hij op 10-jarige leeftijd verhuisde en alle geheimen van de oranje bal ontdekte. Hij trok de aandacht omdat hij de kleuren van beide landen kon verdedigen, maakte uiteindelijk de keuze voor het hart (of de rede) en draagt ​​nu het oranje shirt op internationaal niveau.

Nathan Kuta, die een imposante gestalte heeft, spreekt niettemin op een zeer zachte, bijna verlegen manier. In het dagelijks leven is iedereen die hem kent het erover eens hem te omschrijven als een charmante jongen, heel kalm en vooral erg aardig. Maar vergis je niet: op het veld is Kuta een vechter, een echte stoere kerel die onder de ringen huishoudt. “Dat is normaal! In de bucket wordt er fysiek speelt. Met kracht. Je mag je niet laten wegzetten. Daar werk je het hele jaar aan, fysiek zijn, stoer zijn en niet over je heen laten lopen. Integendeel, je moet je laten gelden, je positie bepalen en vechten voor de bal. Dat is de voorwaarde als je wilt winnen”

En Nathan Kuta is absoluut een winnaar! Een winnaar die bovendien veel ambitie toont. ‘The sky is the limit’ horen we mensen vaak, enigszins zonder onderscheid, zeggen. Maar in het geval van onze man zou dit wel eens waar kunnen zijn, aangezien het zijn doel is om voortdurend te verbeteren en vooral omdat hij zichzelf de middelen geeft om dat te doen.

Werkdier
“Nate? Dat is een werkdier!”, bevestigt Fred Wilmot, assistent-coach van Spirou Charleroi waar Kuta de belangrijkste pijler is geworden, waarop het spel onder de ring rust. “Hij is een zeer solide speler. Een beetje te klein voor zijn positie (2m05), maar hij compenseert dit ruimschoots met grote fysieke kracht en veel toewijding. Hij is erg goed in de pick-and-roll en overal in de bucket. Bovenal heeft hij onvermoeibaar gewerkt aan de transformatie van zijn lichaam sinds hij drie jaar geleden bij ons kwam. Bij ons heeft hij Frans geleerd, maar bovenal is hij veel afgevallen en tegelijkertijd veel mobieler geworden.”

Een transformatie die Nathan Kuta zelf maar al te graag bevestigt: “Vanaf het begin heb ik met coach Rotsaert een doel en een werkwijze gesteld. Die zomer verloor ik 25 kilo in drie maanden, voordat ik mijn lichaam weer opbouwde in de sportschool. In Charleroi heb ik aan mobiliteit gewonnen, dat is zeker, maar niet alleen dat. Ook heb ik veel aan mijn individuele techniek en mijn speelintelligentie gewerkt. Dat was nodig als ik mijn uiteindelijke doel wil bereiken, namelijk de best mogelijke versie van mezelf worden”, analyseert Nathan Kuta. Hij steekt zijn grote ambities niet onder stoelen of banken: “Ik denk dat het normaal is voor een jonge speler. Van de top moet je durven dromen. Of het nu de Euroleague is of zelfs de NBA. Dat is niet arrogant, als je je maar wilt inspannen. Want bovenal moet je dienovereenkomstig handelen en alles geven om de droom werkelijkheid te maken. Een speler bereikt zijn beste niveau rond zijn 28e, 29e, dus ik heb nog vijf jaar te gaan om het hoogst mogelijke niveau te bereiken”, aldus de zichtbaar vastberaden Kuta.