Mijn Account

Milan Samardzic na zes jaar in de Dôme

Tekst en foto: Denis Esser

In zijn zesde seizoen bij Spirou Charleroi is Milan Samardzic een zekerheid geworden voor de club als spelmaker. Zo zeer zelfs dat hij afgelopen zomer werd opgeroepen voor de Belgian Lions. Een interview met een man die te weinig bekend is.

Geboren in Anderlecht op 25 mei 1999 uit Servische ouders, zou je kunnen denken dat het lot van de tweeling Milan en Vukan Samardzic (beiden 1.88 meter lang) al in kaart was gebracht, met een ring op 3.05 meter in zicht. En toch, ondanks zo’n erfelijkheid, was de keuze voor basketbal van de twee broers toeval. Wel was hun oudere broer Nikola een voorbeeld. Hij had al eerder de bezetenheid van het gezin voor de voetballers van Partizan Belgrado opgegeven ten gunste van basketbal.

De tweeling begon bij Ganshoren, een club in de Brusselse regio, en bracht er liefst negen seizoenen door voordat ze van het nest wegvlogen om hun loopbaan voort te zetten in het opleidingscentrum van Bergen Henegouwen. Al na één jaar keerden ze terug naar Brussel, waar ze, naast het trainen met de D1, altijd samen in de U21 en P1 speelden. Na twee seizoenen (en twee optredens in D1 voor Milan) koos de tweeling in 2018 voor Spirou Charleroi, maar een jaar later haakte Vukan af.