Mijn Account

Mack Bruining na 1,5 jaar dopingschorsing terug

‘Alles pleurde in elkaar’

Tekst: Menno Schraven | Foto: Luka de Kruijf

Geen huis, geen auto en geen inkomen. En vooral: géén basketbal. Als speler van Yoast United werd Mack Bruining (26) voor anderhalf jaar geschorst vanwege het roken van één jointje. Een keiharde levensles. Inmiddels speelt de openhartige Bruining weer. Bij zijn oude club Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball. Nog één keer blikt hij terug op een stomme daad met een bizar verloop.

Thuis tegen Circus Brussels maakte Mack Bruining op 3 april zijn rentree op de basketbalvelden. Zo’n zestig mensen uit zijn directe omgeving waren voor Bruining naar het Topsport Centrum in Rotterdam gekomen. “Dat was wél bijzonder ja. Ze zaten er speciaal voor mij. Mooi en emotioneel tegelijk. Zeker toen ik het veld op kwam. De eerste keer was heel erg wennen, ik voelde me niet meteen vertrouwd. De tweede keer dat ik erin kwam was dat helemaal weg, kwam ik lekker in m’n spel.”

Anderhalf jaar mocht Bruining alleen voor zichzelf trainen. Zijn persoonlijke verhaal mag inmiddels als bekend worden verondersteld binnen de Nederlandse (en ook Belgische) basketbalwereld. Tientallen steunbetuigingen ontving hij ook, toen eenmaal publiekelijk bekend werd dat basketbal voorlopig aan hem voorbij zou gaan.