Mijn Account

Lucas Kruithof, alias ‘De Stofzuiger’, is een kind van de club

Van mini to prof in Leiden

Tekst: Joris Zandbergen | Foto: Peter van der Velde

De driepunters van Luuk van Bree in de finale van de play-offs tegen Donar zijn Leidse legendes geworden. Net als die laatste twee vrije worpen van Tommy Rutherford. Maar zonder de steals van Lucas Kruithof was er geen volksfeest losgebarsten in Leiden, in de lente van 2023.

De ‘jongen van de club’ is met zijn verdedigende werk mateloos populair geworden bij de fans van ZZ Leiden, die hem omdoopten tot ‘De Stofzuiger’. Er hangt sinds enige tijd zelfs een spandoek voor hem in het nieuwe onderkomen Sportcomplex 1574. “Daar spreekt waardering uit. Erg leuk, vooral de eerste keer dat ik het zag hangen. Verdedigen is voor een groot deel willen. Het is ondergewaardeerd werk meestal, je blijft een beetje onder de radar. Ja, die steals in de finale. Daarvoor speelde ik wel, maar niet zo goed. In die laatste wedstrijd leek het allemaal voorbij.”

Zoals wel vaker vertrouwde coach Doug Spradley op zijn intuïtie waar het op wissels aankwam. Stan van den Elzen en niet Amerikaan David Collins mocht het karwei proberen af te maken, en hij bracht ook Kruithof. “Ik kwam er op het laatst pas in. Dat het onze laatste kans was om er nog wat van te maken, besefte ik goed. Het hielp dat ik nog niet super veel had gespeeld, dus ik had nog energie. Zo kon ik er constant bovenop zitten.” Zijn interceptie van de inbounds pass van Donar na een vrije worp van Van Bree leidde tot de winnende vrije worpen van Rutherford, net als Kruithof een trainingsbeest. “De emoties zijn nog nooit zo hoog geweest. Ik heb het moeten terugkijken, hoe alles precies was gegaan in die slotfase. Alles viel precies goed.”