Mijn Account

Kjeld Zuidema, 22 jaar pas, al aanvoerder van Donar

‘Aanvallend nog stappen maken’

Tekst: Adriaan van den Brink | Foto ~Claus Dijk:

Kjeld Zuidema (Eexterzandvoort, 21-06-2001) is dit seizoen captain van Donar. Dat is bijzonder voor een 22-jarige, maar Kjeld is dan ook geen gemiddeld persoon. Niet dat hij zichzelf zou afficheren als supertalent. Superfanatiek is-ie echter zeker wel. Degene die hem ziet spelen, kan niet anders dan met bewondering kijken naar zijn strijdlust en volharding. Hard maar fair, dat lijkt een passende omschrijving.

Na de krachttrainingen in de ochtend eet de spelersgroep doordeweeks in een restaurant dat wordt gerund met een maatschappelijk doel voor ogen: het zo veel mogelijk betrekken van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. “Voor de meeste spelers is dat super, na de krachttraining vier dagen per week gezond eten en één burgerdag”, aldus de makkelijk pratende Zuidema. De sfeer in de groep is ook super en niet alleen tijdens het eten. Het is een zeer hechte groep geworden, waar ook óp het veld zaken beginnen te klikken. Enig probleem is de constante stroom blessures die de groep te verduren heeft gekregen dit jaar. Op de trainingen wordt de groep soms aangevuld met spelers van buitenaf, maar ideaal is dat natuurlijk niet.

Een ideaalplaatje is het bestaan van een professionele basketballer maar zelden, zo heeft ook Zuidema ondervonden. “Ik kwam binnen in het seizoen met coach Ivan Rudez, die na een half seizoen werd vervangen door Pete Miller. Dan denk je wel even: O, dus zo gaat dat als je prof bent. Toen hadden we Matthew Otten en die werd na ruim een seizoen opgevolgd door Andrej Stimac.” Ook de vele spelerswisselingen in de seizoenen hiervoor (acht in het seizoen 2022-23, red.) is iets om aan te wennen. Hij begrijpt de beweegredenen van collega’s die overstappen echter goed. “Volgend jaar zal er bij Donar niet meer geld beschikbaar zijn dan nu, dus als je je kunt verbeteren dan zou je gek zijn wanneer je dat niet doet.”