Mijn Account

Bondscoach Arik Shivek: ‘Revolutie nodig in ons basketbal’

Tekst: Herman Poos | Foto’s: Peter van der Velde

Bondscoach Arik Shivek voelt zich erg verbonden met de toekomst van het Nederlands basketbalteam. Als medeauteur van het masterplan weet hij feilloos de gebreken, maar hij kijkt vooral naar de onbegrensde mogelijkheden.

“Alles draait om de wijze hoe we alle krachten kunnen verenigen. Als we daarin slagen dan kunnen we ons zelfs in de toekomst enigszins spiegelen met een land als wereldkampioen Duitsland, dat met twee teams uitkomt in de EuroLeague en tal van NBA-spelers heeft. Iedereen conformeert zich daar aan de groepsdiscipline. Ik hoop dat dit ook in Nederland mogelijk is.’

Met zijn kennis, gedrevenheid en gevoel voor diplomatie heeft Shivek met Oranje nog een lange weg te gaan. Tot de eindronde van het Europees kampioenschap in 2025 geeft hij zich de kans die uitdaging aan te gaan. Het preolympisch toernooi, afgelopen zomer in Turkije, sterkte hem in die gedachte. Na een reeks van 23 nederlagen op rij werd toen ook voor het eerst in de voorbereiding weer eens gewonnen van Polen, nota bene behorend tot de Europese top-5.

Spelen met passie
“We speelden toen nog zonder Jesse Edwards. Ik raakte onder de indruk van de emoties die loskwamen na het winnen van deze vriendschappelijke wedstrijd. Ik zag tranen van geluk. Daarna verloren we met maar acht punten verschil van Kroatië en wonnen we van België. Maar het belangrijkste was dat er werd gespeeld met passie. Geld speelt in deze groep geen rol. Zelf sprak ik in die tijd meer met Rolf Franke van de Eurostep businessclub dan met mijn eigen vrouw. Maar ook Brian Benjamin deed als technisch directeur van de NBB een geweldige job. Zij zorgden dat alle wensen werden ingewilligd.

Dit is het begin van een uitgebreid artikel. Wil je meer lezen neem dan een abonnement.