Mijn Account

Dusan Djordjevic (40) nadert het einde van zijn spelerscarrière

“Het was mijn beste beslissing om bij Oostende te tekenen

Tekst: Peter Rossel | Foto: Filip van Locke

Point guard Dusan Djordjevic, een onmisbare schakel bij Oostende en het hart van de ploeg, houdt het na deze campagne voor bekeken. Dan heeft hij twaalf seizoenen op de teller bij de West-Vlamingen. Dusan (spreek uit: doe-sj-an) Djordjevic, sinds 2014 ook kapitein van de Belgische recordkampioen, is sinds eind maart 40 jaar. Deze legende van Oostende had meer dan één hand in elf landstitels, zeven bekers van België en zes Supercups.

“In mijn leven waren keuzes en gevoelens belangrijker dan verplichtingen of tijdsdruk. Nooit had ik voorzien dat ik professioneel zou basketten tot mijn veertigste. Natuurlijk ben ik hierop wel trots”, zegt Djordjevic, geboren in 1983 in Belgrado. Op zijn tiende begon hij naar het voorbeeld van zijn broer te basketten. Hij verkoos deze sport boven voetbal en tennis waarvan hij ook geproefd had. “In Belgrado baskette ik bij een kleinere club, die vooral voor zijn jeugdopleiding gekend is. Ik supporterde wel voor Rode Ster maar ik heb nooit dat shirt gedragen”, zegt Djordjevic die in zijn jeugdjaren steeds tot de nationale ploeg behoorde. In de zomer van 1999 werd hij met de Joegoslavische U16 Europees kampioen na winst in de finale tegen de Griekse leeftijdsgenoten.

Iets voor zijn twintigste verjaardag tekende Djordjevic zijn eerste profcontract. Hij baskette in Servië, Rusland, Griekenland en Slovenië, steeds in Oost- en even in Zuid-Europa dus. Hij verdedigde de kleuren van acht clubs in tien jaar. In de lente van 2011 won hij met het Sloveense Krka Novo Mesto de FIBA Eurochallenge, de continentale clubcompetitie waarvan de Final Four in Oostende plaats had. In de halve finale had hij tegen Oostende gewonnen. Djordjevic stond eerder al op de radar van de kustploeg.

Dit is de begintekst van dit artikel. Wil je meer lezen. Koop een los exemplaar of neem een abonnement.