Mijn Account

Brad Greenberg: de stille kracht

Tekst en foto’s: Denis Esser

Aan de rand van het veld blijft hij heel kalm, nogal analytisch, altijd hoffelijk naar de scheidsrechters en ook naar zijn collega’s in de persconferentie na de wedstrijd. Brad Greenberg heeft op 69-jarige leeftijd zo veel gezien in zijn leven als coach en leider dat hij niets meer hoeft te bewijzen. Zijn carrière die een roman waardig is, zijn lange staat van dienst spreekt voor hem. Deze man is ongetwijfeld de meest gelouterde en ervaren coach ooit in België.

Brad Greenberg wordt geboren op 24 februari 1954 in Plainview in het hart van Long Island bij New York. Met zijn twee broers groeit hij op in een sportief gezin in Amerikaanse stijl. Nadat hij in 1972 afstudeert aan de John F. Kennedy High School in Plainview, gaat hij naar Washington State University. Na zijn eerste seizoen bij de WSU Cougars gaat hij aan de slag bij de American University in Washington D.C.

Na zijn afstuderen treedt Greenberg toe tot de coachingstaf en gaat een jaar later naar Saint-Joseph’s University als assistent van Jim Lynam, die zijn mentor zal worden. In zes seizoenen bij St. Joseph’s zullen de twee schitteren met hun team in post-season toernooien. Ze halen drie keer het National Invitational Tournament en twee keer het grote NCAA-toernooi, waarbij ze in 1981 op een haar na de Final Four missen.

Dit is de begintekst van dit artikel. Voor meer wordt abonnee.